Pločice – osnovno

Predsoblje - podne pločocePločice se grubo mogu podijeliti u tri kategorije – keramičke, porculanske i staklene. Također je moguća podjela po obliku, po dimenzijskoj preciznosti izrade pa se može govoriti o “klasama preciznosti” koje obično imaju slovnu oznaku (AA, A, B, C, itd.), podjela po debljini pločice te podjela na kompaktne ili mozaik pločice, a moguća je podjela na pločice za vanjsku te pločice za unutarnju primjenu. Bilo koja od stavki određuje nabavnu cijenu. U pravilu su porculanske pločice skuplje od keramičkih, staklene od porculanskih, deblje od tanjih, veće od manjih, vanjske od unutarnjih, itd…

Pri kupnji pločica bilo bi dobro posavjetovati se sa keramičarom koji će ih postavljati. Iskusan keramičar vam može reći jesu li pločice koje ste naumili kupiti primjerene prostoru gdje će se postavljati. Majstor vam ne bi trebao davati estetske savjete, al’ svi drugi savjeti bi trebali biti dobrodošli. Poslušajte ga tada.

Nakon kupnje pločica potrebno je kupiti ljepilo za ugradnju. U svakom slučaju, bez obzira na podlogu, nastojte kupiti fleksibilno ljepilo. Ova ljepila su puno kvalitetnija od “običnih” što će garantirati dugotrajnost vaših novih pločica. I u ovom pogledu poslušajte savjet keramičara.

Masa za fugiranje je također nešto o čemu je potrebno voditi računa. Boju odredite sami (estetski detalj) ali odabir vrste materijala prepustite keramičaru. Ove mase se dijele osim po boji i po dozvoljenim širinama sljubnica, a mogu također biti fleksibilne pa i dvokomponentne.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.