Zašto blog?

U radu smo se često nalazili u situacijama kada klijenti imaju određeno predznanje o načinu izvođenja radova, korištenim tehnologijama, materijalima i slično. Iako je dodatno znanje pohvalno, bitno je naglasiti da ono može biti i pogrešno. Komunikacija s klijentima u takvom slučaju može biti vrlo teška, a suradnja nepotrebno komplicirana.

Ovim blogom će mo pokušati pokazati našim (budućim) klijentima kako se određeni poslovi odrađuju na pravilan način, te komentirati i analizirati stvarne situacije koje se pojavljuju u svakodnevnom radu.

Sve slike korištene na blogu su autentične, uzete tijekom ili nakon rada.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kuhinja Jeličić

Vjerojatno jedna od manjih kuhinja koje smo napravili. Osnovna karakteristika je jednostavan moderan dizajn. Ledeno bijela boja fronti u kombinaciji sa sivim tonom radne ploče daje ovoj kuhinji eleganciju. Izvedba vratnica je sa tip-on mehanizmima otvaranja (bez ručkica). Mala iznimka je ručkica na perilici, koja je nužnost.

Također, napravljena izmjena vodovodne i odvodne instalacije. Električna instalacija je nadograđena da zadovoljava nove potrebe.

Razmjerno mali kuhinjski prostor ovakvom je izvedbom vrlo dobro iskorišten. Elementi desnoga krila kuhinje su umanjene dubine. Normalna dubina je 60cm, a ovdje smo zbog uštede prostora išli na 50cm. Aparati su marke Gorenje. Topla voda je riješena malim kuhinjskim bojlerom skrivenim u elementu ispod sudopera.
Ah da, pločice na zidu su fora, jel’ da?

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kuhinja “Goranka”

U stanu Bojanić napravili smo uređenje interijera. Radilo se o klasičnoj adaptaciji gdje su postojeće instalacije izmjenjene, zidovi gletani i obojani te postavljen novi parket uz ostale uobičajene radove.
Ovdje smo također izradili kuhinju po mjeri. Zanimljivost je da kuhinja nema gornjih elemenata, već je njihovu ulogu preuzeo ugradbeni ormar kojega nažalost ne vidite na slikama :(, bar ne u cijelosti. Također, ugrađeni sudoper je keramički, što je pomalo neuobičajeno.
Kuhinju kao stilsku cjelinu nažalost razbijaju postojeći hladnjak i perilica, al’ hej, ponekad je potrebno napraviti pokoji kompromis zbog uštede.
Obratite pažnju na podne pločice i prijelaz na parket. Goranka ima osebujan stil 🙂

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Kupatilo “Trapo”

Zadnje kupatilo koje smo odradili je u stanu obitelji Trapo u Splitu. Radilo se o adaptaciji postojećega stana koji je bio u relativno derutnome stanju.
Kako možete vidjeti u donjoj galeriji slika, ugrađen je novi podžbukni vodokotlić firme “Geberit” da bi se dobilo malo više prostora u samome kupatilu. Dovodne i odvodne instalacije su u potpunosti zamjenjene novima, a električne upotpunjene uz dodavanje novih vodova za bojler i ventilator.

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Stepinčeva 16

U Stepinčevoj smo odradili uređenje stana kroz mjesec travanj. Radi se o stanu tlocrtne povrišne od nekakvih 60m2. Uređenjem je obuhvaćena polovica stana, dakle 30-ak kvadrata.
Vlasnici stana su prvenstveno htjeli osvježiti izgled, te napraviti novu kuhinju. Naime stara kuhinja je bila u derutnome stanju s kroničnim nedostatkom svjetla. Problem je stvarao pregradni zid koji je odvajao kuhinju od blagovaonice i dnevnoga boravka.
Rješenje je bilo kompletno micanje zida – rušenje – i spajanje triju razdvojenih prostorija (kuhinja, blagovaonica, predsoblje) u jednu cjelinu.
Cijela podna obloga je nanovo napravljena koristeći visokokvalitetni gotovi parket. Također su sva vrata (7) u stanu prebojana iz smeđe u bijelu boju čime se dobio moderan i elegantan izgled.
Električne instalacije su uglavnom izmještene i prilagođene novim pozicijama, a svi prekidači i utičnice naravno zamjenjene novima.
Problem je bilo spajanje nove kuhinje na vodovodnu instalaciju jer smo cijelu zgradu od 15-ak katova morali isključiti na (a na ovo smo posebno ponosni!) ekspresnih 15 minuta.
Idejno je bilo zamišljeno zidne i plafonske površine samo prebojati, međutim naknadnim uvidom je ustanovljeno da kvaliteta istih nije dovoljna da podnese takav novi tretman. To je značilo da je onda trebalo u potpunosti odstraniti stare nanose boje i glet mase i onda nanovo izravnati ih prije bojanja. Dakle, ako budete renovirali svoj stari stan, pripremite se i na takve stvari. U ovome slučaju radilo se o naknadnom neplaniranom trošku od okvirno 3000 kuna.
Također zbog izdizanja podne površine za 15-ak mm debljine parketa ulazna blindo vrata su morala biti skraćena. Ovo je trošak od 1000kn.
Preuređeni stan izgleda prekrasno, iako vam slike to baš i neće dobro pokazati. Ustvari kad ih gledam, imam osjećaj da je obrnuto. Moji talenti nažalost ne obuhvaćaju i sposobnost pravljenja kvalitetne fotografije LOL.

Previous Image
Next Image

info heading

info content


…nakon što staklar ugradi kaljeno staklo u kuhinju napravit ću update da se vidi kuhinja u svome pravome svjetlu.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Frizerski studio “Marina”

Poslovni prostori ovoga tipa predstavljaju poseban izazov u smislu dizajna i same izvedbe. Funkcionalnost je primarna karakteristika, međutim kvalitetan dizajn je ono što ostavlja dojam. Postizanje kompromisa je ovdje nužno.
Uređeni prostor je veličine 20m2. Radi se o staroj “Galeb”-ovoj poslovnici u Dubrovačkoj ulici. Zatečeno stanje je bilo jednom rječju – katastrofalno.

WP_20151121_09_54_53_Rich_LI

WP_20151121_09_55_03_Rich_LI

WP_20151121_09_55_42_Rich_LI

Takav prostor je trebalo prenamjeniti da u konačnici ima tri radna mjesta, bazen za pranje kose, odjeljak za uređenje trepavica (krevet), WC.
U pogledu dizajna, u dogovoru s investitorom odlučeno je ići na kombinaciju glatkih i grubih tekstura u što svijetlijim tonovima. Dodatan kontrast u konačnici će stvoriti oprema crne boje.

Tehnički gledano, problem je stvarala potreba za izmještanjem vodovodne i odvodne instalacije, kao i dodavanje potpuno nove električne instalacije koja će pratiti zahtjeve novoga prostora.
Visina prostora je bila neproporcionalno velika, čime se gubila “atmosfera” prostora. Stoga smo išli na tzv. gips-kartonske (GK) kutije koje su vizualno spustile prostor učinivši ga zanimljivijim, i sakrile sve instalacije. Centralna rasvetna tijela su uklonjena i zamjenjena novom GK konstrukcijom pravilnoga oblika sa LED rasvjetnim tijelima.
WC je zadržan u postojećim gabaritima (1,5 x 0,9m).
Konačan rezultat (bar što se nas tiče) možete vidjeti na slikama koje slijede.

WP_20160430_14_08_09_Pro

WP_20160430_14_08_18_Pro

WP_20160430_14_08_38_Pro

WP_20160430_14_08_43_Pro

WP_20160430_14_08_52_Pro

WP_20160430_14_07_39_Pro

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Garažni prostor iz snova

Lipanj je mjesec kad planiramo uzeti sad već zasluženi odmor.
Uskoro kreću vrućine, pa se i obim posla planski smanjuje poradi nepovoljnih uvjeta koje većina materijala ne podnosi najbolje.
Dok čekamo lipanj :), u nekoliko postova pokazat ću vam slike poslova odrađenih od sredine drugoga mjeseca do danas.

Za početak garažni prostor obitelji Sorić iz Trogira. Ako se izuzme vrijeme potrebno za sušenje podloge, kronometar je pokazao 573 utrošena radna sata i tako gledajući – nije baš neka brzina, HAH! – al’ rekao bih opravdano.
Tlocrtno, prostor je velik cca. 75m2, a otegotnih okolnosti je bilo podosta, počevši od problema s vlagom koja je morala biti sanirana s unutarnje strane upotrebom kombinacije nekoliko polimercementnih izolacija u više slojeva.
Osim toga, prostor je zbog veće iskoristivosti u potpunosti “van škvare”. Bitno je također naglasiti upotrebu 10cm debele termo izolacije u stropnom dijelu. Ovo je izuzetno važno jer je iznad garažnoga prostora otvoreni parkirni prostor prilaza glavnom objektu.
Moderni materijali korišteni u izradi trebali bi garantirati zadovoljenje postavljenih uvjeta od strane investitora, tu posebno želim istaknuti visokokvalitetno ljepilo za keramiku CERESIT CM17 za najopterećenije dijelove poda i CM16 za ostalo.

Želja je bila dobiti potpuno funkcionalan prostor za parkiranje automobila, ali u isto vrijeme i prostor koji će imati WC, ostavu, dio predviđen za spremnik goriva centralnog grijanja, pa čak i pomoćnu kuhinju po potrebi.
Električne instalacije je također bilo potrebno izraditi nanovo. LED rasvjeta je korištena u potpunosti za osvjetljenje prostora.
Instalacija vodovodnih i odvodnih cijevi je napravljena u nekoliko faza da se što manje ometa korištenje istih iz ostalih dijelova objekta.
Možda i najzahtjevniji dio je bila izrada stropne konstrukcije oko postojećeg mahanizma garažnih vrata. Tu je trebalo dosta preciznosti da se dobije vizualno prihvatljivo ali i u potpunosti funkcionalno rješenje.
Eh sad, da ne duljim, par slika gotovoga prostora…

viber image7

viber image

viber image6

viber image5

viber image4

viber image3

viber image2

viber image1

…i tako

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Galerija izvedenog

Pogledajte neka izvedena rješenja keramičkih pločica. Hej, možda pronađete nešto za sebe.

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ugradnja podnih pločica

Podloga na koju će se ljepiti pločice mora biti otprašena, čvrsta i jednolična. Previše upojne podloge (cementni estrih i slično) se tretira impregnacijskim sredstvom. Obično je to neka verzija SN-veze, bijele mliječne tekućine miješane s vodom u omjeru kojeg preporuča proizvođač (pročitati na deklaraciji proizvoda), a nanosi se valjkom, četkom ili prskanjem. Nakon što se imregnacija osuši za što je u pravilu je dovoljno nekoliko sati, pristupa se ljepljenju pločica.Ljepilo je praškasta smjesa veziva, punila i aditiva koja se miješa s vodom da se dobije gusta masa. Obično se miješanje obavlja u kanti od 15-ak litara (slične kantama boja za zidove) neposredno prije korištenja. Nakon prvotnog miješanja potrebno je sačekati oko 5 minuta i onda naknadno ponovno promiješati smjesu prije korištenja. Ovo se radi da bi se svi sastojci praha u potpunosti otopili u smjesi i ravnomjerno izmješali.Preporuka je svakako nanijeti ljepilo i na podlogu i na pločicu. Kod postavljanja podnih pločica ljepilo na podlogu se nanosi nazubljenim gleterom s veličinom zuba od 8 do 10 mm. Površina koja se namaže ovisi o veličini pločica koje se postavljaju i nikada nije veća od one za koju bi vam trebalo više od 15-ak minuta za ugradnju pločica.Ljepilo za keramiku namazano na podlogu
Naime, nakon okvirno 15 minuta ljepilo počinje stvarati tzv. kožicu po svojoj površini i tada gubi svojstvo površinske ljepljivosti. Ovo vrijeme ovisi o temperature okoline, upojnosti podloge i provjetrenosti prostorije. U svakom slučaju prije ugradnje pločice potrebno je provjeriti je li kožica nastala što se jednostavno radi dodirom prstom – ako se ljepilo lijepi za prst polaganje pločica se može nastaviti. Ukoliko se stvorila kožica, ljepilo treba ukloniti te nanijeti novo.Pločica se polaže tako što se utopi u ljepilo. Za ovo nije potrebno koristiti dodatne alate, iako neki keramičari vole koristiti gumeni bat. Dakle pločica se utopi i onda se poravna po visini laganim pritiskom uz ljuljanje dok se ne uklopi u ostalu povšinu. Pravilan razmak između pločica se dobija umetanjem plastičnih križića određenih dimenzija. Dimenzija križića je stvar dogovora između keramičara i vas. Tendecija u zadnje vrijeme je koristiti što tanje križiće (1,5 ili 2 mm) jer se time dobija donekle moderniji izgled završene plohe. Bitno je naglasiti da proizvođač pločica ponekad uvjetuje minimalnu širinu sljubnice (fuge), pa je svakako dobro pročitati deklaraciju na pakiranju pločica. Nakon što se pločice polijepe, potrebno je proći dovoljno vremena da se ljepilo osuši prije nastvka radova. Za ovo je u pravilu dovoljno 24 do 72 sata ovisno prvenstveno o vremenskim prilikama. Dakle sljedeći korak kod podnih pločica je ljepljenje cokula. Cokul je gotovi komad pločice koji se lijepi vertikalno na zid da zatvori spoj poda i zida. Ponekad se inzistira na originalnom cokulu kojeg proizvođač pločica radi tipično za pojedinu vrstu ugrađenih pločica, a ponekad se cokuli rade na licu mjesta izrezivanjem od pločica. Visina cokula je u pravilu 8 cm ili manja. Treba naglasiti da se od jedne pločice može napraviti samo dva cokula bez obzira na dimenzije pa o tome treba voditi računa pri izračunu količine potrebnih pločica.Po potpunom sušenju, pristupa se popunjavanju sljubnica masama za fugiranje. Površina se očisti a plastični križići uklone.Pločice spremne za fugiranje
Masa za fugiranje je također prah koji se miješa s vodom prema uputama proizvođača. Punjenje fuga se izvodi gumenom gladilicom, a čišćenje i oblikovanje spužvastom. Po završetku fugiranja, portebno je pustiti da se ploha osuši, te je onda odprašiti, te oprati prije korištenja. Ovaj zadnji dio posla u pravilu ne obavljaju keramičari već vi.Rezultat bi trebao zadovoljavati i vas kao naručitelja posla, ali i keramičara kao izvođača. Na slici možete vidjeti kako izgleda završeni pod s pločicama dimenzija 90×15 cm, sljubnicom od 1.5 mm fugiranom masom trgovačkog naziva “Bahama” i cokulom rezanim od pločice.
Dnevni boravak - pločice

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone